Lezing: ‘De Grand Tour’

Published by Bestuur on

16-05-2022 | Lezing door Robert Schreuder “De Grand Tour” op zondag 12 juni, 11-12 uur.

In de 17de tot en met de 19de eeuw was het onder de Engelse en Noord-Europese adel en gegoede burgerij gebruikelijk om hun zoons – later ook dochters – naar Italië en Frankrijk te sturen. Een reis als afronding van hun opleiding en opvoeding. Zo’n reis duurde minstens een half jaar, maar menig jonge reiziger bleef wel één tot twee jaar van huis. Tijdens deze Grand Tour kwamen de reizigers in aanraking met de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van klassieke archeologie, wetenschap, kunst en goede smaak.

Grand Touristen brachten een keur van herinneringen mee naar huis, de zogeheten Grand Tours-souvenirs: verzamelobjecten die een weg vonden naar salon of studeerkamer. Wat men In Italië zag en wat mee naar huis werd genomen had grote invloed op de smaak, architectuur en interieurstijlen van de late 18de en vroege 19de eeuw: Neoclassicisme en Empire. In de lezing voor de Poorters over ‘De Grand Tour’ zullen de vele facetten van deze bijzondere reis ter sprake komen. Vanzelfsprekend zullen de ervaringen van de reizigers in Venetië niet ontbreken.

Over Robert Schreuder

Na zijn studie Frans in Bordeaux en rechten in Leiden en Bologna, begon Robert Schreuder (Poorter sinds 2017) zijn carrière in het notariaat. Van huis uit vertrouwd met antiek- zijn moeder was antiquair- besloot Robert in 2000 naast zijn werk als jurist, een carrière op te bouwen als specialist-antiquair op het gebied van de Grand Tour, Neoclassicisme en Empire.

Momenteel organiseert hij naast zijn werk als jurist en antiquair ook reizen naar Italië rondom onderwerpen als de Grand Tour en opera. Robert heeft zijn winkel aan huis in Amsterdam, waar hij u graag -op afspraak- ontvangt. Robert was lange tijd lid van de raad van commissarissen van PAN en bestuurslid van de Koninklijke VHOK, de Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst. 

Categories: Nieuws