Poorters van Venetië Zoom-Lezing

Published by Bestuur on

Robert Schreuder “De Grand Tour”, zondag 12 juni, 11-12 uur.

In de 17de tot en met de 19de eeuw was het onder de Engelse en Noord-Europese adel en gegoede burgerij gebruikelijk om hun zoons – later ook dochters – naar Italië en Frankrijk te sturen. Een reis als afronding van hun opleiding en opvoeding. Zo’n reis duurde minstens een half jaar, maar menig jonge reiziger bleef wel één tot twee jaar van huis. Tijdens deze Grand Tour kwamen de reizigers in aanraking met de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van klassieke archeologie, wetenschap, kunst en goede smaak.

Grand Touristen brachten een keur van herinneringen mee naar huis, de zogeheten Grand Tours-souvenirs: verzamelobjecten die een weg vonden naar salon of studeerkamer. Wat men In Italië zag en wat mee naar huis werd genomen had grote invloed op de smaak, architectuur en interieurstijlen van de late 18de en vroege 19de eeuw: Neoclassicisme en Empire. In de lezing voor de Poorters over ‘De Grand Tour’ zullen de vele facetten van deze bijzondere reis ter sprake komen. Vanzelfsprekend zullen de ervaringen van de reizigers in Venetië niet ontbreken.

Robert Schreuder

Na zijn studie Frans in Bordeaux en rechten in Leiden en Bologna, begon Robert Schreuder (Poorter sinds 2017) zijn carrière in het notariaat. Van huis uit vertrouwd met antiek- zijn moeder was antiquair- besloot Robert in 2000 naast zijn werk als jurist, een carrière op te bouwen als specialist-antiquair op het gebied van de Grand Tour, Neoclassicisme en Empire.

Momenteel organiseert hij naast zijn werk als jurist en antiquair ook reizen naar Italië rondom onderwerpen als de Grand Tour en opera. Robert heeft zijn winkel aan huis in Amsterdam, waar hij u graag -op afspraak- ontvangt. Robert was lange tijd lid van de raad van commissarissen van PAN en bestuurslid van de Koninklijke VHOK, de Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst. 

Aanmelden
De lezing wordt gehouden op zondag 12 juni 2022 van 11.00 tot 12.00 uur. De lezing vindt digitaal plaats met het programma Zoom. 

U kunt u (vrijblijvend) inschrijven door deze link te klikken en het formulier in te vullen. 

Uiterlijk één dag voor de lezing ontvangt u per email een link waarmee u kunt inloggen in Zoom. Een kwartier voor aanvang gaat de digitale poort open. 

Wij vragen voor de lezing een bijdrage van 15 euro. U kunt dit bedrag overmaken op rekeningnummer NL81 INGB0003956550 ten name van De Poorters van Venetië, onder vermelding van ‘bijdrage lezing 12 juni’. De volledige opbrengst gaat naar het restauratiefonds van de Poorters van Venetië. 

NB: Alleen aanmeldingen met een geldig e-mailadres krijgen de Zoomlink doorgestuurd. 

Categories: nieuws