Lezing en tentoonstelling ‘Caravaggio in Utrecht” vrijdag 20 december

Published by bestuur on

Kunsthistoricus Bart Boon vertelt over het werk en het avontuurlijke leven van Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610), die in zijn eentje de schilderkunst in West-Europa een andere wending gaf.

Na de lezing kunt u een van de beste werken van Caravaggio, de Graflegging uit de Musei Vaticani in Rome, bezichtigen op de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum Utrecht.

Als u wilt komen, klik dan op onderstaande button. De lezing is gratis, maar u moet wel een kaartje voor de tentoonstelling kopen. Toegang tot de tentoonstelling is € 17,-, met museumkaart € 6,-.

  • Locatie: Auditorium Centraal Museum Utrecht
  • Datum: donderdag 20 december 2018
  • Aanvang lezing: 16:30 uur
  • Adres: Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht

Over de tentoonstelling

Tentoonstelling Centraal Museum Utrecht
Data: van 16 december 2018 tot 24 maart 2019
‘Utrecht, Caravaggio en Europa’brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien.

Caravaggio in Utrecht
Caravaggio in Utrecht

Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij. Samen in Rome, maar ieder trouw aan zijn eigen komaf. Tussen 1600-1630, de kernperiode van het Europees caravaggisme, werden in Rome 2.700 kunstenaars geregistreerd, waarvan 572 buitenlanders. Ze bezochten dezelfde kerken en collecties. Ze spraken elkaar. En ze schilderden! Dezelfde thema’s, dezelfde inspiratiebronnen, maar in uitwerking totaal verschillend.

Utrecht, Caravaggio en Europa belicht juist deze verschillen tussen de Europese navolgers van Caravaggio. Door de werken thematisch te presenteren is direct duidelijk dat iedere kunstenaar werkte vanuit zijn eigen culturele achtergrond.

U