Lezing ‘Peggy Guggenheim & Nelly van Doesburg: de stijl in Venetië’

Published by bestuur on

Lezing door Doris Wintgents op 10 december 2018 om 15.00 uur
Locatie: Italiaans Cultureel Instituut, Amsterdam

Doris Wintgens (Heerlen, 1952) was van 1979-2018 conservator moderne kunst in Museum De Lakenhal, Leiden. Daar richtte zij zich de laatste twintig jaar met tentoonstellingen, aankopen en publicaties in hoofdzaak op de kunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Zo organiseerde zij grote tentoonstellingen met bijbehorende publicaties als Dageraad van de Moderne Kunst (1999), Van Doesburg & the International Avant-Garde (2009) en UTOPIA 1900–1940; Visies op een Nieuwe Wereld (2013).

In november 2017 verscheen haar boek Peggy Guggenheim & Nelly van Doesburg. Voorvechters van De Stijl. Het vertelt het verhaal van hun dynamische vriendschap en kleurrijke privéleven in de jaren vlak vóór en na de Tweede Wereldoorlog, hun talloze contacten met verzamelaars en kunstenaars en hun centrale rol in de avant-gardistische kunstkringen.
In de lezing gaat Doris Wintgens in op het verhaal van deze sterke, zelfstandige en vrijgevochten vrouwen met hun kleurrijke privéleven en focust zij op hun activiteiten in de periode ’30 – ’50 om de moderne kunst, in het bijzonder de kunst van Theo van Doesburg en De Stijl, te promoten.

Toen Peggy Guggenheim eind jaren dertig begon met het aanleggen van een verzameling, werd Nelly van Doesburg haar belangrijkste adviseur op het gebied van de abstract geometrische kunst. Deze – op advies van Nelly aangekochte – kunstwerken zijn nog steeds in het Guggenheim Museum in Venetië te zien.

De lezing wordt geïnitieerd door de vereniging De Poorters van Venetië, die zich al vele tientallen jaren inzet voor het herstel en de bescherming van kunstschatten en historische gebouwen. In het bijzonder steunt de vereniging de restauratie van het gebouw en de kerkschatten van de San Zaccaria, de eerste renaissancekerk in Venetië. Zie ‘restauraties’ op deze site.

De lezing wordt gehouden in het Italiaans Cultureel Instituut, Keizersgracht 564, Amsterdam. Aanvang om stipt 15.00 uur, zaal open vanaf 14.30. Na afloop van de lezing wordt u een glaasje prosecco aangeboden. Toegang € 15.00 p.p.

Peggy Guggenheim

Peggy Guggenheim Museum

Categories: agenda