Over de San Zaccaria-kerk

De focus van De Poorters van Venetië is de kerk San Zaccaria. De San Zaccaria is in vele opzichten een bezienswaardige en waardevolle kerk. Kunsthistorisch gezien is San Zaccaria een ware schatkamer, met als hoogtepunt het kleurrijke altaarstuk Madonna en Kind met heiligen uit 1505 van Giovanni Bellini.

Historisch gezien is dat vanwege haar nauwe banden met de staat, wat tot uiting kwam in het jaarlijkse bezoek van de doge en zijn gevolg. Op paaszondag kwamen vanuit de San Marco-basiliek de doge, de signoria, binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van het volk in een plechtige processie naar de kerk, waar zij de vespers bijwoonden. Deze processie werd gehouden ter herinnering aan het feit dat aan het eind van de 12e eeuw, de nonnen van dit welvarende klooster een groot deel van hun tuin hadden afgestaan aan doge Sebastiano Ziani, zodat het San Marco-plein kon worden vergroot.

Tussen de negende eeuw en twaalfde eeuw werden in de San Zaccaria acht doges begraven. De San Zaccaria is niet alleen van belang vanwege haar functie in vroegere tijden; ook nu is ze het centrum van een levendige parochiegemeenschap.

Paradepaardje van de Poorters

De San Tarasio-kapel is het paradepaardje van de Poorters. Daarin bevinden zich de meeste van onze restauratieprojecten. Als de restauratie van de achterzijde van het grote altaarstuk van Vivarini is afgerond, is de restauratie van de San Tarasio-kapel compleet.

De gevel van de San Zaccaria wordt beschouwd als een van de meest opvallende en typische voorbeelden van de Venetiaanse Renaissancestijl. Deze stijl is een combinatie van de laatgotische en de klassieke renaissancestijl. De restauratie van de gevel vormt een hoofdstuk apart.

Bron: Poorter Jeanne van der Stappen, Handleiding Venetiëreis 2009