Documentaire: ‘La vita bella di Caspar van Wittel’
10-11-2022 | Met inleiding door de producent en regisseur Jan Snoerwang. En een interview met mede-Poorter Bernard Aikema. De documentaire met inleiding wordt vertoond op zondag 11 december 2022.
Caspar Adriaensz. van Wittel werd in 1653 geboren in Amersfoort. Van Wittel was in Amersfoort zo’n vijf jaar in de leer bij Thomas Jansz van Veenendaal en zeven jaar bij Matthias Withoos . Toen Withoos in 1672 naar Hoorn verhuisde, ging Van Wittel met hem mee. In ca. 1675 vestigde hij zich in Rome, waar zijn echte carrière als kunstschilder begon. Hij trouwde in 1697 in Rome en bleef het grootste deel van zijn leven actief in die stad. Hij werd daar bekend met de namen Gaspare Vanvitelli en Gasparo degli Occhiali.
Caspar van Wittel geschilderd door zijn zoon Luigi Van Wittel is een van de belangrijkste grondleggers van het genre ‘ vedute ’, stadsgezichten. Tussen 1694 en 1710 reisde hij door Italië en schilderde in plaatsen zoals Florence, Bologna, Ferrara, Milaan, Napels, Piacenza en Venetië. Zijn zoon Lodewijk werd de belangrijkste 18e-eeuwse architect van Italië onder de naam Luigi Vanvitelli . Caspar van Wittel is op 13 september 1736 op 83-jarige leeftijd gestorven en ligt begraven in de Chiesa Nuova in Rome.
De documentaire ‘La Vita Bella di Caspar van Wittel’
Filmmaker Jan Snoerwang zegt over zijn film: “Mijn interesse ontstond toen ik bijna 10 jaar geleden voor het eerst hoorde over Caspar van Wittel, ook wel Gaspare Vanvitelli. Het avontuurlijke leven van Van Wittel sprak mij aan, maar ook de grote hoogte waarop hij gestegen was in Italië en daarbuiten. Daar kwam nog bij dat zijn zoon Luigi een beroemde architect is geworden, o.a. van het enorme paleis in de stad Caserta in de buurt van Napels.
Voor de documentaire heb ik diverse kunsthistorici gevraagd om, vanuit een specifieke invalshoek (kunsthandel, verblijf in Rome, mede-schilders enz.) het leven van Van Wittel in te kleuren. Een belangrijke bijdrage is van mede-Poorter Prof.dr. Bernard Aikema. Ik heb de film met bijzonder veel plezier gemaakt en ben het werk van Van Wittel veel meer gaan waarderen”.
Over Jan Snoerwang
Jan Snoerwang heeft rechten gestudeerd, maar realiseerde zich al snel dat in het juridische werk niet zijn roeping verborgen zat. Hij heeft o.a. in Ierland in de filmindustrie gewerkt. Na terugkeer in Nederland heeft hij een studio opgezet en als producent veel commercials, bedrijfsfilms, animatiefilms en series voor televisie geproduceerd. Na het beëindigen van deze aktiviteiten is hij zich een aantal jaren geleden gaan richten op het zelfstandig produceren van kunstfilms voor musea en televisie.