GLAS ALS IJSBREKER

Published by Bestuur on

Excursie naar het National Glasmuseum Leerdam op 27 augustus 2022: Kitty Laméris over ‘schertsglazen’ en drinkgewoontes

Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan de glasblazerij en het Nationaal Glasmuseum in Leerdam op zaterdag 27 augustus 2022. Glasexpert en Poorter Kitty Laméris en meesterglasblazer Marc Barreda nemen ons mee in de wereld van de ‘schertsglazen’.

H:\Poorters van Venetië\Leerdam expositie\Glazen. expositie Leerdam 2022.jpg

In april 2022 hebben zij samen het boek ‘Schertsglazen, vernuftig drinkvermaak’ uitgebracht. 

Schertsglazen waren onderdeel van de drinkgewoontes in de zestiende en zeventiende eeuw: glazen die de drinker verrassen en in het samenzijn fungeren als ijsbreker. Ze zorgen voor saamhorigheid, veel vermaak en natuurlijk grote dronkenschap. Het boek (uitgegeven door de Walburg Pers) is voor €34,99 te koop, ook in het Nationaal Glasmuseum.

Koop hier het boek via de Walburg Pers of bekijk hier het boek via het Nationaal Glasmuseum.

We starten de glasblazerij te Leerdam, waar Marc Barreda een demonstratie geeft van het glasblazen. Hij toont verschillende Venetiaanse technieken die waarschijnlijk gebruikt zijn om de schertsglazen te vervaardigen.

Daarna gaan wij naar het Nationaal Glasmuseum. Kitty Laméris zal ons daar rondleiden langs de tentoonstelling “Glas als ijsbreker”. We sluiten de rondleiding af met een drankje, waarbij we –uiteraard- een aantal fopglazen kunnen uitproberen. 

De Glasblazerij (Leerdam) - 2022 Alles wat u moet weten VOORDAT je gaat -  Tripadvisor

Programma:

12.45-13.00 Verzamelen in de Glasblazerij, Zuidwal, 4141 BE Leerdam. Vooraf kunt u op eigen gelegenheid in brasserie ‘De Uitblaserije lunchen of een drankje nuttigen.

13.00 Start van de demonstratie van het glasblazen in de glasblazerij.

14.30 Vertrek per auto naar het Nationaal Glasmuseum aan de Lingedijk 28, 4142 LD Leerdam (de afstand is zo’n 2 km). Er rijdt geen bus.

15.00 Ontvangst met koffie en thee. Toelichting op de expositie door Kitty Laméris.

15.20 Start van de rondleiding door Kitty Laméris langs de expositie.
16.30-17.00 napraten met drankje en ‘experience’: drinken uit fopglazen

Aanmelden
Het programma vindt plaats in Leerdam op zaterdagmiddag 27 augustus vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Dit is exclusief uw reistijd. Wegens de beperkte ruimte in het museum kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan de excursie. Toewijzing gaat op volgorde van aanmelden. 

Leerdam is bereikbaar met het openbaar vervoer (trein en/of bus; zie www.9292.nl). Indien u met het OV reist, dan kunt meerijden vanaf de glasblazerij naar het museum in de aanwezige auto’s. 

Inschrijven : U kunt zich via deze link aanmelden of stuur een e-mail aan: bestuur@depoortersvanvenetie.nl

Kosten : 25 euro. Dit is exclusief de kosten van het bezoek aan de Glasblazerij en het Museum (een combikaart kost € 16,- / toegang is gratis met een museumkaart). 

In het bedrag van deelname zit een vrijwillige bijdrage van € 15,- voor de restauratiekas van de Poorters van Venetië. 

U wordt verzocht € 25,- over te maken op rekeningnummer NL81 INGB0003956550 ten name van De Poorters van Venetië, onder vermelding van ‘glas in Leerdam 27 augustus’.

Categories: nieuws