Update San Zaccaria: de terugkeer van het kruisbeeld, Cristo ritrovato

Published by Bestuur on

26-09-2022 | Op donderdagmiddag 15 september jl vond de onthulling plaats van het gerestaureerde kruisbeeld uit de oude kerk van San Zaccaria in aanwezigheid van een bijzonder publiek. Onder andere patriarch Monseigneur Francesco Moraglia, de voorzitter van de Internationale Particuliere Comités voor het behoud van Venetië Paola Marini en de voorzitter van de Stichting Nederlands Venetië Comité Bernard Aikema waren in de kerk aanwezig. Verder was de kerk gevuld met genodigden uit alle windstreken. Bij binnenkomst in de kerk was het kruisbeeld gehuld in een rode doek. Na de onthulling volgde een overpeinzing van de patriarch Monseigneur Francesco Moraglia en hield Paola Marini een welkom toespraak.

Bernard Aikema gaf een uitleg over de restauratiewerkzaamheden aan het beeld. De werkzaamheden bestonden uit het schoonmaken van de opeenvolgende overschilderingen en het herstellen van de sporen van de polychromie. ‘Het interessantste deel van zo’n restauratie is helemaal aan het begin, als je gaat kijken of er nog sporen van de oorspronkelijke kleuren te vinden zijn onder het overschilderen’, aldus Aikema.

Voorlopig wordt het beeld bij het hoofdaltaar geplaatst, duidelijk niet zo hoog als voorheen. Maar in de toekomst zou het kunnen terugkeren naar de kapel van San Tarasio, zijn oorspronkelijke locatie.

Categories: Nieuws